Tilskudsguide

Tilskudsguiden er dit hjælperedskab, så du nemt kan søge tilskud eller finde relevant information og vejledning om de tyder tilskud frivillige folkeoplysende foreninger kan søge. Folkeoplysningsloven yder tilskud til folkeoplysende foreninger, der igangsætter idébestemte, idræts- og samfundsengagerende aktiviteter med deltagerbetaling primært for børn og unge under 25 år. For at du kan søge tilskud i henhold til Folkeoplysningsloven skal din forening, være godkendt som frivillig folkeoplysende forening i Lolland Kommune. 

Aktivitetstilskud

 

Aktivitetstilskud

Aktivitetstilskud er en økonomisk støtte, der er rettet mod frivillige folkeoplysende foreninger. Dette tilskud hjælper foreningerne med at finansiere diverse aktiviteter og projekter, hvilket fremmer et aktivt og engagerende fællesskab for alle medlemmer.

Betingelser for at opnå aktivitetstilskud

  • Hvert medlem betaler mindst kr. 100 i kontingent pr. år.
  • Foreningen har mindst 5 medlemmer på 0 - 25 år.
  • Foreningen har mindst 10 aktivitetsgange pr. år (inkl. turneringer).
  • Aktiviteten foregår inden for Danmarks grænser.

Ved turneringer og lign. gælder én turneringsdag for én aktivitetsgang.

Tilskuddet kan ikke overstige kalenderårets samlede kontingentindtægter fra foreningens medlemmer 0 - 25 år, dog kan tilskud ikke være mindre end kr. 1.000 pr. år.

Der kan kræves dokumentation for turneringsplaner, træningsprogrammer, annoncer, kalendere, opslag og lignende.

Aktivitetstilskuddets størrelse afhænger af de midler, der er afsat i kommunens budget til det pågældende år.

Point i forhold til aktivitetsgange

1 point: Foreninger der har aktiviteter, som ikke har et kontinuerligt forløb med instruktør/træner.

1 point: Pr. medlem under 25 år, der har 10-100 aktivitetsgange pr. år.

4 point: Pr. medlem under 25 år, der har 101-200 aktivitetsgange pr. år.

6 point: Pr. medlem under 25 år, der har 201-365 aktivitetsgange pr. år.

Tilskud til undervisning m.v.

Foreninger med frivilligt foreningsarbejde, der ønsker at etablere undervisning m.v., støttes efter reglerne for foreninger med voksenundervisning. Der ydes ikke aktivitetstilskud for voksne.

Ansøgningsfrist og svar

Ansøgningsperioden åbner i starten af januar og der er ansøgningsfrist den 1. februar. Ansøgere vil modtage svar i marts.

Udbetaling af aktivitetstilskud

Aktivitetstilskud udbetales til foreningens CVR nummer i marts.

 

Lokaletilskud

 

Lokaletilskud

Lokaletilskud er en økonomisk støtte, der er målrettet frivillige folkeoplysende foreninger. Formålet er at hjælpe disse foreninger med at dække nogle af udgifterne til lokaler, så de kan fortsætte deres vigtige arbejde med at tilbyde lærings- og fritidsaktiviteter for alle aldre.

Nyttig viden om lokaletilskud

Renter af prioritetsgæld

Gælder foreninger, der har optaget lån til klubhus. Lokaletilskud: Renter og administrationsbidrag (låneprovenuet skal anvendes til anlægsudgifter). Renter af kloakbidrag.
kke lokaletilskud: Afdrag på gæld, morarenter og stempelafgift.

Lokaleleje til lejede lokaler og lejrpladser

Kopi af lejekontrakt eller anden aftale vedlægges.
Lokaletilskud: Husleje og lejre i h.t. lejekontrakt (dog ikke dele, der vedrører afdrag, udstyr, møbler eller rekvisitter).
Ikke lokaletilskud: Bank- og restancegebyrer, depositum, overnatning i sommerhuse, på campingplads eller i feriecentre. Lejeudgifter til garage, redskabsrum, opbevaring til loppemarked, stald, til udendørsarealer/-anlæg osv.

Skatter, afgifter og forsikringer

Lokaletilskud: Ejendomsskat, bygnings- og brandforsikring, vandskadeforsikring, glas- og kummeforsikring, Falck-abonnement til bygningsassistance, renovationsafgift, vand- og spildevandsafgift, rottebekæmpelse samt tilslutningsafgift til el, vand, kloak og fjernvarme.
Ikke lokaletilskud: Indboforsikring, løsøreforsikring, telefon-abonnement, tv-licens m.v.

Almindelig vedligeholdelse

Gælder det, som vil følge med, hvis bygningen sælges. 
Lokaletilskud: Reparationer vedr. bygningen eller lokalet, almindelig renovation (affaldshåndtering), renovering af kloakrør, reparation af radiatorer, optøning af vandrør, slamsugning og skorstensfejning. Værktøj, maling, pensler, søm, skruer osv. (til anvendelse i indendørs aktivitetslokaler). Nøgler og låsesystemer.
Ikke lokaletilskud: Til store renoveringer eller bygningsforbedringer. Vedligeholdelse af udendørsarealer/-anlæg, såsom græsslåning og opkridtning m.v. – Indkøb eller vedligehold

El, vand og varme

Lokaletilskud: El-forbrug, vand, fjernvarme, olie, petroleum, gas, brænde, el-pærer, lysstofrør osv.
Ikke lokaletilskud: Indkøb eller vedligeholdelse af el til udendørsarealer/-anlæg eller banebelysning m.v.

Rengøring og evt. fornødent tilsyn

Lokaletilskud: Løn til rengøring (udgifter skal dokumenteres). Støvsuger, støvsugerposer, køkkenruller, toiletpapir, viskestykker, håndklæder, affaldsposer, rengøringsmidler samt spand, kost, gulvskrubbe, klude mv. – Fornødent tilsyn kan være i form af alarm (kun tilskud til abonnement).
Ikke lokaletilskud: Kaffemaskine og kaffefiltre, elkoger, køleskab, dybfryser, vaskemaskine, opvaskemaskine mv.

Bekendtgørelse

 

Ansøgninger om lokaletilskud (3-årig aftale)

Der udarbejdes lokaletilskudsaftale for 3 år. Næste ansøgningsrunde åbner fra september 2024, da nye aftaler skal udarbejdes og underskrives inden udløb pr. 31/12-2024. Næste lokaletilskudsaftaler løber i perioden 1/1-2025 til 31/12-2027. 

Ansøgningsfristen er 1. november 2024. Endelig lokaletilskudsaftale sendes til foreningerne i løbet af november. 

Ansøgningsskemaet offentliggøres på Lolland Kommunes hjemmeside.

Lokaletilskud udbetales i marts måned.

Ansøgninger om lokaletilskud (1-årig aftale)

Foreninger uden lokaletilskudsaftaler kan søge om tilskud ved indsendelse af ansøgningsskema samt bilag (kvitteringer) for afholdte, dokumenterede udgifter, hvert kvartal, hvert halvår eller år. Udgiften skal være afholdt i afregningsåret. Sidste frist for indsendelse af ansøgning er inden den 1. april (perioden 1/1 – 31/12) for året før.

Lokaletilskud udbetales umiddelbart efter beregning af tilskuddet.

Ansøg om lokaletilskud, hvis der ikke forelægger en 3-årig aftale (nemform.dk)

Aktive medlemmer

Et aktivt medlem er et medlem som aktivt dyrker/udøver det formål der fremgår af foreningens vedtægter. Ikke-kontingentbetalende medlemmer opfattes som aktive, så længe disse medlemmer dyrker formålet.

Lokaletilskud kan kun søges af Frivillige Folkeoplysende Foreninger der har medlemmer under 25 år.

Årstimetal

Ved en aktivitetstime forstås én time, hvor foreningen for mindst 2 medlemmer har gennemført en aktivitet inden for rammerne af foreningens formål. Det kan være træning, undervisning, kampe, turneringer o.l. men også samvær i klublokalet eller lignende efter træning med teoretisk input. Bestyrelsesmøder, sommerlejr og lignende kan også medregnes som aktivitetstimer. Dvs. aktiviteten (aktivitetstimen) ikke nødvendigvis skal foregå i foreningens lokaler, men også kan være aktiviteter på baner, ture m.m. En aktivitetstime skal ikke beregnes med antallet af deltagere x timer til den pågældende aktivitet.

Ophør af forening

Hvis foreningen ophører i lokaletilskudsperioden, bedes dette meddelt til Kultur- og Fritidssekretariatet på mail mahol@lolland.dk eller pr. telefon 54 67 68 84.

 

Lederuddannelsestilskud

 

Lederuddannelsestilskud

Lederuddannelsestilskud er en økonomisk støtte, der er designet til at hjælpe frivillige folkeoplysende foreninger med at udvikle deres ledere. Formålet med tilskuddet er at styrke foreningernes ledelsesmæssige kompetencer, så de bedre kan organisere og gennemføre deres aktiviteter.

Betingelse for at opnå lederuddannelsestilskud

  • Uddannelse af ledere og instruktører/trænere – faglig eller pædagogisk.
  • Uddannelse af bestyrelsesmedlemmer og kasserer.
  • Uddannelse skal foregå inden for Danmarks grænser.
  • Transport dækkes ikke.
  • Tilskud max. kr. 5.000 pr. kursus pr. person (danner grundlag for efterfølgende forholdsmæssig fordeling).

Udfyld ansøgningsformularen med beskrivelse af kurset, navn på kursusdeltager, dato for kurset, kvitteringer for udgiften (hvor det fremgår, hvornår det er betalt og hvordan - via netbank eller andet).

Der gives ikke tilskud til f.eks. kursusturné, inspiration i gymnastik, event, studietur til messe, gymnastik- fællestræning, dansedag, tennisseminar, korps-rådsmøde, fundraising, hjemmeside-kursus eller lignende.

Ansøgningsfrist og svar

Frist for indsendelse af ansøgning er senest den 14. oktober, hvis man ønsker at være med i tildelingen af lederuddannelsestilskud. Foreningen modtager svar på ansøgning i slutningen af oktober.

Ansøgningsskema

Foreningen udfylder formularen for perioden 1/10 til 30/9. Ansøgningsskemaet er åbent i perioden fra 1. september til 14. oktober.

Udbetaling af lederuddannelsestilskud

Lederuddannelsestilskud udbetales pr. 1. november.

 

Folkeoplysende voksenundervisning (Aftenskoler)

Ansøgning om tilskud til voksenundervisning

Aftenskoler kan søge tilskud til lønudgifter til undervisning, studiekredse og foredrag for voksne, hvor der er deltagerbetaling. Aftenskolerne anvender indberetningen ved Ansøgning om tilskud til voksenundervisning efter folkeoplysningsloven

Ansøgning om tilskud til voksenundervisning efter folkeoplysningsloven (Borgeronline.dk)

Der er ansøgningsfrist hvert år 1. november til det kommende år. Aftenskolen får svar på ansøgningen senest 1. december.

Tilskud til videreuddannelse af lærere og ledere

Der gives tilskud til kurser, der relaterer til det/de fag der undervises i således, at uddannelsen bliver til gavn for kursister/deltagere i aftenskolen. Der ydes ikke tilskud til transport. Uddannelse skal foregå inden for Danmarks grænser. Der kan maks. gives kr. 5.000 i tilskud pr. kursus pr. person.

Ansøgninger samt kvitteringer for udgiften fremsendes løbende i det kalenderår, hvortil der søges tilskud. Ansøgninger sendes pr. mail til kulturogfritid@lolland.dk

Ø-pulje tilskud

Der er afsat en pulje til merudgifter i forbindelse med aftenskoleundervisning på øerne.

Aftenskolen skal i forbindelse med regnskabsaflæggelsen i maj indsende særskilt dokumentation /regnskab for de afholdte merudgifter, hvorefter tilskud udbetales til aftenskolen, forudsat at udgiften kan godkendes.

Andre lokaler - lokaletilskud

Benytter foreningen andre lokaler, end de lokaler Lolland Kommune kan anvise, gælder følgende regler:

Der ydes 75 % til almindelige lokaler og kr. 10 pr. godkendt time til særlige lokaler (faglokaler). Det er dog en betingelse, at udgifterne er forhåndsgodkendt, via ansøgning om tilskud til undervisning 1. november, af administrationen i Kultur- og Fritidssekretariatet.

Bemærk! Hvis det skønnes, at kommunen kan anvise et andet kommunalt lokale til foreningens undervisning/aktiviteter, kan kommunen undlade at yde lokaletilskud til de lokaler, foreningen selv har valgt.

Foreningen kan ikke forvente at få anvist et bestemt lokale på et bestemt tidspunkt og på en bestemt ugedag.

Se også udlån/leje af kommunale lokaler samt udlån/leje af kulturlokaler.

Afregningsskema

Foreningerne anvender dette selvbetjeningsforløb, når de vil afregne med kommunen vedr. tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i henhold til folkeoplysningsloven.
Forløbet relaterer sig til folkeoplysningsloven.

Udfyld afregningsskemaet her (Borgeronline.dk)

Vær opmærksom på, at skemaet kun kan udfyldes og gemmes som pdf. Skemaet kan ikke underskrives eller sendes fra borgeronline.dk elektronisk. Sidste trin i skemaet "Kvittering" betyder dermed ikke, at skemaet er sendt. I stedet åbnes pdf'en til print, så bestyrelsen kan underskrive afregningen fysisk, hvorefter den scannes og sendes vedhæftet til kulturogfritid@lolland.dk

 

 

Erklæring om indhentelse af børneattest

Frivillige folkeoplysende foreninger, aftenskoler og distriktsforeninger skal hvert år indsende erklæring om indhentelse af børneattest.

Krav og betingelser

Kravet til forening om indhentning af børneattest er indført for at udelukke bl.a. pædofildømte fra at have kontakt med børn i foreningsregi.

Alle godkendte foreninger inkl. aftenskoler, skal når de ansøger om tilskud eller lokaler, overfor kommunen erklære, at de vil indhente børneattester, når dette kræves.

Det kræves, når foreninger har - eller senere vil kunne få - ansatte eller beskæftige personer, der i foreningen har direkte kontakt med børn under 15 år. 

Bemærk at det ikke er et krav om, at foreningerne skal indsende børneattesterne til kommunen. Foreningen skal indhente og opbevare attesterne. Og det er dét som foreningen skal meddele kommunen, at den vil gøre. 

Det må kraftigt understreges, at hvis foreningen ikke oplyser, at den vil indhente børneattester, når dette kræves, skal den udelukkes fra tilskud og lokalelån, indtil forholdet er bragt i orden. 

Log ind på Lolland Kommunes Foreningsportal og sæt kryds i erklæring om indhentelse af børneattest. Hvert år i starten af november nulstilles rubrikken, og alle foreninger skal sætte kryds igen.

 

Tilskudsregnskab

Hvem skal indsende regnskab?

Frivillige folkeoplysende foreninger skal hvert år indsende tilskudsregnskab og revisionspåtegning.

Krav til regnskab

Aftenskoler aflægger regnskab på afregningsskema for tildelte tilskud inkl. debatskabende aktiviteter, og hvis foreningen har haft aktiviteter tilrettelagt som fleksible tilrettelæggelsesformer.

I regnskabet skal fremgå deltagernes samlede egenbetaling. Afregningsskemaet skal underskrives af samtlige medlemmer af bestyrelsen.

Særskilt dokumentation

Som bilag til afregningsskemaet vedlægges særskilt dokumentation/regnskab for evt. afholdte debatskabende aktiviteter, fleksible tilrettelæggelsesformer og ø-pulje tilskud.

Tilbagebetaling af tilskud

Tilskud skal betales tilbage til Lolland Kommune, Folkeoplysningsudvalget, hvis betingelserne for at modtage tilskud ikke bliver opfyldt. Tilskud er altså først endeligt, når forudsætningerne for tilskuddet er dokumenteret.

Der reguleres ikke for beløb under kr. 500. Det betyder, at henholdsvis ekstra betaling eller tilbagebetaling på under kr. 500 ikke foretages.

Frist for indsendelse

Tidsfristen for indsendelse af afregningsskema er 1. maj i året efter tilskudsåret.

Hvis afregningsskemaet ikke modtages til tiden, sender Kultur- og Fritidssekretariatet én rykker med en svarfrist på 14 dage.

Modtages afregningsskemaet, eller ansøgning om udsættelse af regnskabsaflæggelsen ikke inden fristens udløb på 14 dage, kan tilskuddet bortfalde både for regnskabsåret og budgetåret.

Revisionspåtegning

Foreningens revisor skal påtegne afregningsskemaet, som indeholder oplysning om, at regnskabet er revideret i overensstemmelse med lovgivningen på folkeoplysningsområdet. Revisionspåtegning kan downloades her.

Mindre tilskud

Foreninger, der modtager tilskud på mindre end kr. 750.000 årligt, kan vælge at lade en folkevalgt revisor revidere regnskabet.

Større tilskud

Regnskaber for større tilskud, over kr. 750.000 årligt, skal revideres af en statsautoriseret eller registreret revisor.

Offentliggørelse af regnskab

Jævnfør Folkeoplysningsloven skal vi offentliggøre foreningsregnskaber på vores hjemmeside. Se tidligere regnskaber her

Offentliggørelse af foreningsregnskaber

Lolland Kommune er jf. Folkeoplysningsloven forpligtet til at offentliggøre foreningsregnskaber.

Liste iht. Folkeoplysningsloven § 35 a 2024 (PDF)

Vi er jf. Folkeoplysningsloven forpligtet til at offentliggøre tilskudsregnskaber fra foreninger i kommunen, der modtager tilskud af os og/eller låner vores lokaler/arealer i henhold til loven.

Hvordan finder du regnskaberne?